Školskej inšpekcii sa rodičia najviac sťažovali na riaditeľov

17.12.2012 Bratislava

Bratislava 17. decembra (TASR) - Najviac podaní, ktoré vlani riešila Štátna školská inšpekcia (ŠŠI), jej zaslali rodičia. Viac ako dve tretiny podaní smerovalo proti riaditeľom škôl a školských zariadení, učiteľov sa týkala takmer tretina sťažností. Deti inšpekcii adresovali desať percent podaní. Vyplýva to zo súhrnnej správy o stave a úrovni výchovy a vzdelávania v školách a v školských zariadeniach na Slovensku v školskom roku 2011/2012, ktorú ŠŠI predložila ministrovi školstva Dušanovi Čaplovičovi.

Riaditelia mali podľa autorov podaní pochybiť pri prijímacom konaní, neobjektívnom hodnotení, zabezpečení komisionálnej skúšky či kvalifikovanosti výučby predmetov, predovšetkým cudzích jazykov, ale aj v oblasti správneho konania alebo pri vylučovaní žiakov stredných škôl zo štúdia. Predmetom sťažností na učiteľov bola najmä nevhodná komunikácia s rodičmi, používanie telesných trestov, neobjektívna klasifikácia prospechu, slabá kvalita výchovno-vzdelávacieho procesu či neodučené hodiny. "Riaditelia škôl a školských zariadení po prešetrení a zistení opodstatnenosti sťažností prijali cca 300 opatrení, v rámci ktorých nastali pozitívne zmeny vo viacerých problémových oblastiach," informoval hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

Správa tiež konštatuje nárast podaní voči násiliu v škole a najmä neochoty riešiť tento problém a poukazuje na fakt, že v posledných rokoch pribúdajú sťažnosti týkajúce sa zneužívania moderných informačných technológií - internetu a mobilných telefónov, čím dochádza k porušovaniu práv učiteľov i žiakov.

V hodnotenom školskom roku kancelária hlavného školského inšpektora zaevidovala spolu 418 podaní proti školám a školským zariadeniam. Z nich bolo 277 klasifikovaných ako sťažnosť a prešetrovalo sa 141. Z tohto počtu bolo 72 podnetov opodstatnených a 61 neopodstatnených. Pri ostatných sťažnostiach sa oprávnenosť či neoprávnenosť nedala zistiť alebo sa šetrenie zastavilo.
 

Vyberte región